Een gratificatie is een beloning, een bonus uitgedrukt in geld. Wanneer iemand uitzonderlijk heeft gepresteerd, voor langere tijd ontzettend hard heeft gewerkt en anderen tot voorbeeld is geweest, dan verdient dat de nodige waardering. Een tevredenheidsbetuiging zou dan toch ook passend zijn? Jawel, natuurlijk; iedere waardering is welkom en je moet het dan ook in het verlengde zien daarvan. Eigenlijk is het een upgrade. Beperkt een tevredenheidsbetuiging zich tot het uitspreken van deze waardering met een schrijven en een hopelijk mooi vormgegeven document, bij een gratificatie is er sprake van dit alles met als onderscheid een daaraan toegevoegde geldelijke beloning.
Dit bedrag staat in de meeste gevallen ook vermeld op de gratificatie en bij overheden of grotere bedrijven is de hoogte van dit bedrag statutair vastgesteld per situatie, functie en/of een andere meetbare norm. Vaak zijn er ook regels omtrent de totstandkoming en toekenning van een gratificatie. In de meeste gevallen werkt het volgens een zogeheten aanbeveling van je directe collegae of leidinggevende. Hierdoor is de gratificatie niet alleen een leuk bedrag, maar vooral een prachtige waardering van hen waarmee je dagelijks werkt en dát motiveert.
Precies dat, die motivatie, is waar de kracht ligt van zo’n gratificatie als managementtool. Je laat zien dat uitzonderlijke prestaties ook een uitzonderlijke waardering kennen. Wie wil er nu niet die appreciatie ontvangen van de collegae en er tegelijkertijd een leuk en onverwacht bedrag aan overhouden? In een gezonde bedrijfscultuur zullen anderen het de gegratificeerde gunnen en daarbij zelf geprikkeld raken om ook tot voorbeeld te zijn voor anderen. Je creëert rolmodellen in een organisatie en geeft op niet belerende wijze aan wat wenselijk gedrag is. Dit hoeft natuurlijk geen eenheidsworst in de hand te werken, iedereen kan bijdragen op zijn eigenwijze wijze; een sterk sociaal signaal binnen je organisatie is het gegarandeerd. In een meer overkoepelende aanpak kun je ook een hele afdeling gratificeren voor hun collectieve inzet.
Je organisatie zal een stuk vlotter lopen wanneer je gemotiveerd personeel rond hebt lopen. Juist daarom is het belangrijk de gratificatie niet te laten bij een gevulde envelop, maar deze kracht bij te zetten middels een oprecht schrijven dat uitlegt hoe tot deze overweging is gekomen. Wat heeft hij of zij dan wel zo uitstekend gedaan? Welke plotselinge of diffuse meerwaarde heeft dit de organisatie gebracht? Natuurlijk geef je dit alles weer in een prachtig vormgegeven en officieel document. Dit alles in de juiste huisstijl en misschien zelfs een lakzegel en/of lint. Hiermee kunnen we je bij certificaatopmaat.nl uitstekend van dienst zijn.
Geijkte momenten voor een gratificatie zijn het einde van het kwartaal of jaar, de frequentie en hoogte van het bedrag zijn sterk afhankelijk van de branche en bedrijfsgrootte alsook diens financiële slagkracht. Binnen een vrijwilligersorganisatie of vereniging zul je dit niet terug zien. Een geldelijke beloning staat dan immers haaks op de essentie van hun participatie in de organisatie en een tevredenheidsbetuiging lijkt hier dan meer op zijn plaats. Binnen een commerciële of overheidsinstantie zal men juist extra gestimuleerd worden door deze potentiële extra verdienste. Een gratificatie is geen bonussysteem op basis van prestaties; het is niet structureel iets, maar een incidenteel instrument. Behoudens zogeheten diensttijd gratificaties die men ontvangt na bijvoorbeeld 12,5 jaar trouwe dienst. Die kun je namelijk redelijk transparant aan zien komen, maar ook dat is natuurlijk een uitzonderlijke prestatie tegenwoordig.