Wat is een lakzegel?

Een lakzegel is gemaakt van hete lak waarin een stempel wordt gedrukt. Een lakzegel wordt gebruikt om een document dicht te maken of de echtheid van een document aan te tonen. Een grote druppel van de verhitte lak laat men op het document vallen en daarna wordt de stempel of zegelring in de nog warme lak gedrukt. Zo ontstaat de afbeelding in de lak.

Hars is het basismateriaal van zegellak. De zegellak bestaat uit een mengsel van schellak (een soort was) en terpentine en nog enkele andere chemicaliën. Om te voorkomen dat de zegellak snel uithardt, worden krijt en zinkwit toegevoegd. De zegellak wordt op kleur gebracht met bijvoorbeeld loodmenie, rode ijzeroxide of chroomgeel.

Zegellak is omstreeks 1650 door de Portugezen vanuit Oost-Indië naar Europa gebracht en werd ook wel Spaanse was genoemd. Voor die tijd werden zegels bijna altijd gemaakt van was.

Voor grootzegels bleef men in die tijd was gebruiken. Die was minder breekbaar dan de zegellak. Een grootzegel is het belangrijkste zegel van een vorst of van een staat en wordt gebruikt als aanduiding voor de echtheid van belangrijke en oorkonden of andere documenten.

Zegellak is meestal in de vorm van een staaf gegoten, maar er is tegenwoordig ook korrellak dat met een smeltapparaat verhit kan worden.