Werknemers die na hun dienstverband een referentie benondigen voor hun volgende sollicitatie en graag aan willen tonen welke en hoe zij hun vorige functie hebben vervult, kunnen een getuigschrift aanvragen bij hun voormalig werkgever. Deze is verplicht hieraan mee te werken en deze aan te geven. Dat staat in de wet, te weten in het burgerlijk wetboek:

Artikel 656 lid 1;
De werkgever is verplicht bij het einde van de arbeidsovereenkomst de werknemer op diens verzoek een getuigschrift uit te reiken.

Het getuigschrift moet aan minimale eisen voldoen, die zijn omschreven in het tweede lid:
a. de aard van de verrichte arbeid en de arbeidsduur per dag of per week;
b. de begindatum en de einddatum van het dienstverband;
c. een opgave van de wijze waarop de werknemer aan zijn verplichtingen heeft voldaan;
d. een opgave van de wijze waarop de arbeidsovereenkomst is geëindigd;
e. indien de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd, de reden daartoe.

Enigszins frappant is het te weten dat de onderdelen c, d en e, enkel kunnen worden opgenomen wanneer de werknemer daar expliciet om vraagt. Dit om de werknemer te beschermen. Een getuigschrift waarin de ex-werkgever zich negatief uitlaat over de voormalig werknemer is natuurlijk niet echt een affiche voor in de volgende sollicitatieprocedure. In dat geval dient het getuigschrift vooral om de opgedane ervaringsjaren aan te tonen. Je kunt je echter ook bedenken dat een nieuwe werkgever, misschien ben jij dat wel, het op zijn minst merkwaardig zal vinden wanneer er geen beschrijving van de wijze waarop de werkzaamheden werden vervult alsook de reden van einde dienstverband niet zijn opgenomen. Om deze redenen is een getuigschrift voor werknemers die dit niet benoemen een vrijwel waardeloos papiertje en niets meer dan een uittreksel van je curriculum vitae.

Als je niet meewerkt als werkgever of onjuistheden vermeld, ben je verantwoordelijk voor de veroorzaakte schade. Als eigenaar van een organisatie is het dus ook nog iets waar je op bedacht moet zijn; je wilt immers geen schadeclaims. Het valt aan te raden om in een zogeheten exit-gesprek of eindevaluatie het onderwerp aan te halen. Zeker bij wederzijdse instemming voor het vertrek moet het goed mogelijk zijn tot overeenstemming te komen betreffende de inhoud van zo een getuigschrift. Ziet iemand hier nadrukkelijk van af, dan kun je overwegen degene hiervoor te laten tekenen zodat deze later geen verwijten kan maken. Omdat het echter opgenomen is in het burgerlijk wetboek en je daar niet middels veredelde algemene voorwaarden vanaf kunt wijken zul je desniettemin ook een getuigschrift moeten afgeven voor degene die alsnog besluit er eentje te willen ontvangen, ondanks dat ze hier wel eerder voor getekend heeft. 

Waar je ook voor wilt waken als uitgever van zo een document in deze tijden is dat er geen misbruik wordt gemaakt van dergelijke documenten. Vervalsingen zijn geen unicum en dat is bij een regulier A4-tje natuurlijk een peulschil onder de kopieermachine. Het is wel degelijk een getuigschrift in officieel zin. Als bedrijf kun je bij certificaatopmaat.nl een dergelijke getuigschrift laten ontwerpen, uniek voor jouw bedrijf. We raden dan ook aan de contactgegevens erop te vermelden zodat men de referentie daadwerkelijk kan controleren. Zou je dat zelf ook niet prettig vinden wanneer iemand bij jouw bedrijf solliciteert gewapend met een getuigschrift?

Klik hier om een offerte op te vragen voor het ontwerpen van een getuigschrift voor jouw organisatie.