Wanneer je iets van waarde koopt of verkoopt is het prettig wanneer de authenticiteit en waarde van het betreffende voorwerp onderschreven kan worden door een document. Dat geeft toch vertrouwen; in staat te kunnen zijn aan te tonen dat het een echte en dus geen goedkopere namaak is. Een echtheidscertificaat doet precies dat.
Wat nu als je iets wilt met al deze spullen? Stel je wilt ze verkopen of aan een museum ter beschikking stellen. Je bedenkt dat een certificaat van echtheid de authenticiteit en waarde bestendigd, maar wat is nu eigenlijk een echtheidscertificaat en wat doet het met je product?
Om aan te tonen dat een kunstwerk of antiek object een echt en onvervalst exemplaar is kun je een echtheidscertificaat op laten maken. Je kunt immers wel zeggen dat je er een kenner naar hebt laten kijken, als financieel belanghebbende wordt je echter niet zomaar op je woord gelooft in dergelijke kwesties. Er is in het verleden voldoende misbruik van gemaakt en gebeurd waarschijnlijk nog steeds iedere dag. Een certificaat van echtheid beschrijft het product, diens bouwjaar, fabricagedatum of productiejaar en benoemt eventuele kenmerken alsook de vervaardiger in kwestie. Zo een document is niet zomaar officieel. Alhoewel er geen wetten en regels bestaan rondom het uitgeven van echtheidscertificaten, zul je snel inboeten op geloofwaardigheid wanneer je deze ongeoorloofd hanteert. Met het oogmerk om een relatief waardeloos object zeer waardevol te doen lijken kan het zelfs strafbaar zijn op grond van frauduleus handelen en valsheid in geschrifte.
In de meeste gevallen wordt een echtheidscertificaat afgegeven door de maker, kunstenaar of producent. Dat gebeurd veelal door zeer exclusieve producenten. Omdat vooral kunstzinnige objecten pas vele jaren na diens vervaardiging waarde krijgen is dit niet meteen mogelijk. In die gevallen kun je ook achteraf een echtheidscertificaat op laten maken. Certificaatopmaat.nl kan je hierbij helpen. Wij zijn echter geen experts in allerhande vakgebieden. Het is daarom raadzaam om alsnog de vermeend producent of kunstenaar op te sporen. Wanneer deze het object formeel erkent middels een handtekening op een echtheidscertificaat, heb je een deugdelijk bewijsdocument.
Het kan echter ook zo zijn dat deze niet meer in leven is of om andere redenen niet toe te naderen. In die gevallen kun je een expert van een erkent taxatiebureau inschakelen om de echtheid (en waarde) te onderkennen. Met een taxatierapport als onderliggend document heb je behalve het symbolische echtheidscertificaat ook een brondocument voor de getaxeerde waarde. Dit zou ik dan ook te allen tijde aanraden te doen. Het vervaardigen van een dergelijk document met lint, lakzegel of bladgoud op perkamentpapier en een passende stijl en ontwerp voor de branche van toepassing is wat certificaatopmaat.nl in deze gevallen voor je kan betekenen. Het moge duidelijk zijn dat we niet wensen mee te werken aan echtheidscertificaten die discutabel zijn en benadrukken een taxatierapport of verklaring van de producent of kunstenaar belangrijk te vinden voordat wij over kunnen gaan tot het ontwerp en de productie van een of meerdere echtheidscertificaten. De indeling, informatie en documentatie kunt u altijd met ons bespreken.
Met een geschreven en ondertekende goedkeuring van de producent kunnen wij ook een verloren echtheidscertificaat namaken of voor jouw nieuwe product een certificaat van echtheid ontwerpen.
Het gevonden kunstwerk uit het Toyisme bleek van een schilder te zijn die ik persoonlijk kende. Het toeval had wat dat betreft niet groter kunnen zijn. Een echtheidscertificaat is niet meteen nodig gezien het werk behoudens afgestoft te zijn, nog steeds in de woning hangt, maar die gaat er wel komen…