Houten oorkondes Skimuseum Saalbach

In het Heimat- & Skimuseum Saalbach, een twee verdiepingen tellende boerderij uit 1698, worden meer dan 300 objecten uit ruim 100 jaar skigeschiedenis van het Oostenrijkse Saalbach-Hinterglemm tentoongesteld.

Van de ontwikkeling van de eerste ski in 1898 tot aan de moderne ski-uitrustingen van heden ten dage en de ontwikkelingen van de skibindingen, baanapparatuur, liften en sneeuwkanonnen zijn allemaal te zien in het museum.

Tijdens mijn bezoek aan het museum zag ik twee bijzondere houten oorkondes, zogenaamde ‘Wanderpreise’, aan de wand hangen. De Wanderpreis is een wisseltrofee. De houten wisseltrofeeën werden destijds uitgereikt aan winnaressen van de ‘Mädchenstaffel’ die in 1936 gehouden werd.

Ongelofelijk hoeveel (hand)werk er destijds besteed werd aan het maken van één oorkonde of trofee. Toch was het gebruikelijk om winnaars te belonen met zulke waarderingen. Getuige ook de Miller-Wanderpreis uit 1931 of de Wanderpreis des Landes Steiermark uit 1930.

Tegenwoordig worden er in Oostenrijk nog steeds houten Wanderpreise uitgereikt, helaas is de schoonheid van vroeger wel enigszins verloren gegaan…